Jezelf worden?

Je kunt jezelf niet worden, je bent jezelf al, met alles erop en eraan. Wel kun je je ver van jezelf vandaan voelen, weinig contact met jezelf hebben. Hoe zit dat dan? Er is verschil tussen enerzijds je persoonlijkheid, dat wat aan de buitenkant zichtbaar is, hoe mensen je kennen, en anderzijds je binnenkant, kern, ook wel je ‘ware zelf’ genoemd; “Wie ik écht ben” zeggen mensen dan. Toch horen ze beide bij jou!

Je ‘echte zelf’ is vaak weggestopt onder een beschermingslaagje. Dat laagje bestaat bijvoorbeeld uit patronen die je hebt ontwikkeld om jezelf te beschermen. En uit overtuigingen en oordelen over jezelf. En uit oude emoties die vast zijn gaan zitten in je systeem en je steeds met je meedraagt. Ze zijn een deel van jou.

Je hoeft niet te veranderen om jezelf te worden. Je mag wel loslaten wat je niet meer dient, wat een oud verhaal is geworden. Dat maakt het makkelijker om met je ‘ware zelf’ in contact te zijn.

Loslaten of controle

Dat loslaten doe je door het verzet tegen de realiteit op te geven. Want pijn wordt meestal veroorzaakt doordat je je verzet tegen wat er is. Bijvoorbeeld omdat je je verzet tegen delen van jezelf die geraakt worden door de realiteit. En om te voorkomen dat je dat ongemakkelijke gevoel voelt, verzet je je tegen de werkelijkheid. Door te vluchten, ontkennen of vechten.

Dan hou je juist vast. En dat is het tegenovergestelde van loslaten.

Dan wil je controle, dan wil je macht, dan wil je zekerheid.

Alleen vanuit acceptatie van de realiteit en vertrouwen in het Leven kun je loslaten. Niet vanuit wilskracht. Accepteren is niet hetzelfde als goedkeuren, of ergens in berusten. Accepteren betekent ook niet dat je het leuk moet vinden. Accepteren betekent dat je je niet meer verzet tegen hoe de huidige situatie is en je niet meer verzet tegen het gevoel in jou dat je situatie oproept. Vanuit die acceptatie kun je vervolgens bewegen om –binnen jouw cirkel van invloed- invloed uit te oefenen, zodat er in de toekomst verandering kan ontstaan. En zo kun je de (illusoire) controle over de situatie loslaten. Vanuit vertrouwen. Zo kun je meebewegen met wat er is en kan de energie weer stromen. Zo kun je helemaal jezelf zijn, met alles wat er is, in elke situatie.