In mijn vrije tijd maak ik graag iets nieuws mee. Nieuwe dingen leren en ervaren vind ik leuk. Ik ga daarom ook nooit op vakantie naar dezelfde bestemming. Heel lang deed ik zelfs overal aan mee om niks te missen. Had ik stampvolle weekenden, waardoor ik soms uitgeputter aan de werkweek begon dan op vrijdag aan het weekend. Om maar niet het gevoel te hebben dat ik er niet bij hoorde als ik er niet bij was geweest.

Ook begon ik heel regelmatig aan een nieuwe hobby of sport. Veel korte kennismakingen, maar als het nieuwtje eraf was verloor ik mijn belangstelling. De steile leercurve van het begin zakte in en ik haakte af. Ik raakte enthousiast over iets nieuws en het verhaal begon opnieuw. 

Oppervlakkig

Klinkt leuk, al die afwisseling, maar als ik terugkijk was het soms ook oppervlakkig. Ik verbond me niet echt met wat ik deed, of met de mensen met wie ik het deed. Ik stond met één been alweer buiten, op zoek naar de volgende uitdaging. Echt blij werd ik er daarom niet van. Dat is logisch, weet ik nu. 

Want het is juist de diepgang en echte betrokkenheid bij waar je mee bezig bent wat ons gelukkig maakt. En dat vraagt tijd.
 

Veel tijd, om veel te oefenen, je in het onderwerp te verdiepen, en te leren. Dat vraagt tóch doorgaan als het even wat minder spannend en opwindend is, en volhouden als het even saai is. Met volledige aandacht. Niet met één oog gericht op andere dingen om te kijken of er misschien nog iets beters of leukers voorbij komt. Als je meer betrokken bent, je steeds meer kennis en vaardigheden krijgt, geniet je meer van wat je doet. Veel meer dan van de kick van iets nieuws doen.

 

Dat geldt voor hobby’s, voor banen, maar ook voor relaties.

Zolang je met je ene helft ín de relatie bent, maar met je andere helft om je heen kijkt om te kijken of er misschien een leukere man of vrouw rondloopt, ben je niet volledig betrokken. Je zult je dan nooit volledig geven en kwetsbaar opstellen. Ook dat ken ik uit eigen ervaring.

 

Eng

Het is eng om echt voor iemand te kiezen. Het maakt je kwetsbaar voor afwijzing. En tegelijk zijn overgave en kwetsbaar durven zijn juist basisvoorwaarden voor een diepgaande relatie. Dus pas toen ik écht koos voor mijn partner, kon onze relatie dieper en vertrouwder worden. Toen pas maakte de angst voor verlating plaats voor vertrouwen en openheid.

Kiezen om iets níet te doen, te stoppen met een baan of een relatie bijvoorbeeld, is overigens ook echt kiezen. Het gaat erom dat je volledig staat voor je keus en er echt voor gaat. Probeer vooral veel nieuwe dingen uit, daar leer je veel van (ook over jezelf). Neem niet te snel genoegen. Maar als je iets (of iemand) gevonden hebt dat of die je werkelijk raakt, ga er dan helemaal voor, durf te investeren en hou je niet meer in. Geniet!

Werkelijk kiezen voor iets en er helemaal in opgaan maakt gelukkig. Of het nu een hobby, een baan of een relatie is.

 

En jij?

Durf jij ergens helemaal voor te kiezen? Waar word jij warm van, maar hou je je nog in? Waar ben je mee bezig wat nog niet jouw volledige commitment heeft? Durf een keuze te maken: een volledige ja, of een volledige nee. Het scheelt je veeeeel energie. Energie die je vervolgens aan je JA’s kan geven en je op die manier meer geluk en voldoening zal geven.

 

Lees ook mijn andere blogs

Leven of overleven?

Soms weet je het even niet meer. Loop je vast, stagneert het. Draai je kringetjes in je hoofd. En lijkt het voor altijd zo te blijven. OverlevingsmechanismeJe zit mogelijk vast in een overlevingsmechanisme. Een patroon dat je vroeger hielp om om te gaan met pijn. Maar...

Loskomen van het verleden

Ben jij veel bezig met het verleden? Je gedachten over wat er gebeurd is, over wat niet had mogen gebeuren, over wat er ‘fout’ is gegaan, hoe dat toch kon gebeuren, en wat als jij of de ander het anders had gedaan.. Het verleden kun je niet veranderen. Wél accepteren....

Controle loslaten

Ik kan nog net staan, de golven spoelen een voor een om me heen. Als ik een klein beetje verder loop zijn mijn voeten los van de bodem. Dan kan ik niet meer staan en zal de stroming me meesleuren. Een enorme golf komt mijn kant op. Zal ik springen? Of zal ik blijven...

Minder oordelen, kan dat?!

  Minder oordelen, hoe doe je dat? “Ze is gewoon lui, ze doet nooit wat in huis!”. Boos kijkt hij me aan. “Ik heb er al zo vaak iets over gezegd, maar er verandert niks. Of maar heel kort.” Ik knik begrijpend, want ik ken deze gedachtegang maar al te goed. De...

Met compassie aanwezig zijn met wat er is

Aanvaarden Oefenen met volledig aanwezig zijn met en bij wat er is, nu op dit moment, maakt je leven meer ontspannen. Kun je toelaten wat je nu voelt? Met compassie naar jezelf. De pijn. De angst. Het verdiet. De leegte. De eenzaamheid. De verveling. De stress. Door...

Stappenplan bij veranderen

Veranderen is moeilijk. Maar het kan! Onderstaande vragen helpen je op weg. Wil je het écht?Je wilt iets veranderen. Zoals het nu is, of zoals je het nu doet wil je het niet meer.Maar gek genoeg heeft je huidige situatie ook vóórdelen. Je ‘probleem’ levert je gek...

Begrip voor de ander versus je eigen gevoel

Ben jij heel begripvol? Een mooie eigenschap: Je kunnen verplaatsen in de ander, rekening houden met anderen, begrijpen waarom anderen doen wat ze doen. Dat kan je ver brengen. De valkuil van begripvolle mensen is dat zij sneller aan hun eigen gevoel voorbij gaan. 'Ja...

Gedoe in je team

Een artikel voor mensen die een (project)team, groep of anderszins mensen aansturen. De paradoxale aanpak Gedoe in je team. Bijna elke teamleider heeft er wel eens mee te maken. Vaak is het een enorm energielek voor het gehele team. In dit artikel beschrijf ik een...

Wil je mijn blogs direct in je mailbox ontvangen?