De zomervakantie is voor mij altijd een evaluatiemoment. Nog meer dan rond 1 januari kijk ik terug op het afgelopen jaar en probeer ik me voor stellen hoe ik er volgend zomer bij zit. Ik vind dat een heerlijke gedachte, omdat ik dan altijd weer besef dat álles mogelijk is. In een jaar kan zoveel gebeuren en veranderen! Nog meer dan ik me op dit moment kan voorstellen kan dit jaar gaan gebeuren, geweldig toch?

Trots

Tijdens het terugkijken voelde ik me trots dat ik dit jaar de stap heb durven zetten om mijn vaste baan op te zeggen en te kiezen voor wat mij werkelijk drijft. Een grote stap, zonder garanties, waar ik diep van binnen al jaren over droomde. Ik dacht aan de maanden daarna, waarin ik stap voor stap onderzocht wat ik werkelijk wil doen in dit leven. Hoe moeilijk dat soms was. Hoe eenzaam ook, omdat niemand anders dan ikzelf het antwoord op die vraag heb. Stap voor stap leerde ik duidelijker onderscheid maken tussen de stemmen buiten mij en de stem binnenin mij. De verwachtingen en oordelen die ik dacht te horen, en aan de andere kant de stem in mij die mij zachtjes bleef roepen.

Ik zie dat ik nog heel veel te doen heb om mijn droom te realiseren, en nog heel veel te oefenen en ontdekken. Ik word blij als ik denk aan alle mogelijkheden en kansen die er zijn. En tegelijk vind ik het doodeng. Want wat als het niet lukt? Wat als iedereen me uitlacht? Wat als niemand me begrijpt?

Het leven is constant balanseren tussen die twee. Enerzijds je verlangens en dromen, anderzijds de angsten en onzekerheden die horen bij het mens-zijn.

Moed

Mijn dromen zijn groot. Soms zakt de moed me in de schoenen omdat ik nog zo’n lange weg te gaan heb, zoveel stappen te zetten voordat ik volgend zomer tevreden terug kan kijken. Het enige wat dan helpt is te denken aan de eerste stap en die nemen. Met de juiste richting voor ogen, de koers bepaald, gewoon de eerste stap. En morgen de volgende. Tegelijkertijd genieten van deze stap én blijven dromen over mijn hoogste doel, als inspiratie voor de volgende stap.

Zo gaat het met elke verandering in je leven die van binnenuit komt. Soms rigoureus in een keer. Maar vaak stapje voor stapje je koers bij stellen in de richting van je diepste wensen. Stap voor stap je innerlijke stem meer serieus nemen, er vaker naar luisteren en er vaker naar handelen.

En jij?

Hoe ziet het plaatje van jouw leven er volgend jaar zomer uit? Welk diep verlangen spreekt er in jou? Welk kleine stapje kun jij vandaag zetten om je koers in die richting bij te stellen? Met kleine stapjes in de goede richting ben je over een jaar veel verder dan je je nu kunt voorstellen.. So, let’s go!

 

Lees ook mijn andere blogs

Pin It on Pinterest

Share This