Pleaser

Als je als kind niet genoeg bevestiging hebt gekregen, heb je een ‘gat’, zoals ik dat tekort noem.

Want kinderen hebben bevestiging nodig. Bevestiging dat ze er mogen zijn. Bevestiging doet kinderen groeien en verder ontwikkelen. Het is een gezonde behoefte. Als je dat als kind gemist hebt, kun je later het gevoel hebben dat je er niet mag zijn, dat je je continu moet bewijzen, of voel je je onzeker. Dat vertaalt zich vaak in (te) hard werken, je best doen, voorwaardelijk helpen (ook wel pleasen genoemd) etc. Allemaal gericht op het alsnog verkrijgen van erkenning en bevestiging.

 

Energie slurper

Het slechte nieuws is dat dat heel veel energie kost én dat het het gat van vroeger nooit meer gevuld kan worden door anderen. Dat kun je alleen zelf. Door te gaan voelen en geloven dat je oke bent. Dat je als volwassene geen bevestiging meer nodig hebt. Dat je bestaat en er mag zijn, no matter what.

Als je bijvoorbeeld als volwassene op bezoek gaat bij je ouders en eigenlijk nog steeds bevestiging wilt krijgen, vanuit die behoefte die je als kind had, dan leidt dat bijna altijd tot teleurstelling. Want die pijn van dat gemis van vroeger, kan in het nu nooit meer gecompenseerd worden. Het verleden kan niet meer veranderd worden.

 

Het goede nieuws

Dat betekent niet dat je moet blijven lijden onder je verleden. Zeker niet! Zodra je voor jezelf gaat zorgen, door te erkennen dat je erkenning gemist hebt, maar je tegelijk realiseert dat je het nu niet meer nodig hebt van anderen, gaat je leven er heel anders uit zien. Dan kun je bijvoorbeeld zonder verwachtingen naar je ouders gaan. Dan is er meer rust aan beide kanten. Jij verwacht niks meer en wordt niet meer teleurgesteld. En je ouders voelen zich geaccepteerd en worden niet in oude patronen getrokken omdat ze in de onderstroom voelen dat ze tekort schieten. En dan kan er een heel andere vorm van contact ontstaan. Komt er ruimte voor oprechter contact, veel liefdevoller en accepterender.

Maar ook in andere relaties en vriendschappen verandert de dynamiek. Jouw please-gedrag verdwijnt, je gaat minder je best doen en voelt je zekerder en sterker. Dit zal dan ook in bijvoorbeeld je werk zijn vruchten afwerpen. Je zult je je minder gestresst voelen en minder onzeker.

 

Herken jij please-gedrag bij jezelf? Wil je meer weten of je hier in ontwikkelen? Neem gerust eens vrijblijvend contact op. Je bent van harte welkom.