Pleaser

Als je als kind niet genoeg bevestiging hebt gekregen, heb je een ‘gat’, zoals ik dat tekort noem.

Want kinderen hebben bevestiging nodig. Bevestiging dat ze er mogen zijn. Bevestiging doet kinderen groeien en verder ontwikkelen. Het is een gezonde behoefte. Als je dat als kind gemist hebt, kun je later het gevoel hebben dat je er niet mag zijn, dat je je continu moet bewijzen, of voel je je onzeker. Dat kan zich vertalen in (te) hard werken, je best doen, voorwaardelijk helpen (ook wel pleasen genoemd) etc. Allemaal gericht op het alsnog verkrijgen van erkenning en bevestiging.

 

Energie slurper

Het slechte nieuws is dat dat heel veel energie kost én dat het gat van vroeger nooit meer gevuld kan worden. De pijn die je toen ervaren hebt, heb je alsnog te verwerken. Wanneer je erkent dat dat als kind verdrietig en pijnlijk was, kun je erom rouwen. Daarna kun je het loslaten.

In het ‘nu’ de oude behoefte alsnog willen vervullen is namelijk nagenoeg onmogelijk. Als je bijvoorbeeld als volwassene op bezoek gaat bij je ouders en nog steeds bevestiging wilt krijgen, dan leidt dat bijna altijd tot teleurstelling. Want die pijn van dat gemis van vroeger, kan in het nu nooit meer gecompenseerd worden. Het verleden kan niet meer veranderd worden. Alleen accepteren dat je verleden was zoals het was, geeft duurzame rust.

 

Het goede nieuws

Na het erkennen en rouwen, kun je ruimte maken voor een nieuwe toekomst. In het nu kun je zelf in deze menselijke behoefte gaan voorzien. Je wordt trouwer aan jezelf, door naar jezelf te luisteren en jezelf in de wereld te zetten. Je kunt dan bovendien zonder verwachtingen naar je ouders gaan. Dan is er meer rust aan beide kanten. Jij verwacht niks meer en wordt niet meer teleurgesteld. En je ouders voelen zich geaccepteerd en worden niet in oude patronen getrokken omdat ze in de onderstroom het gevoel krijgen dat ze tekort schieten. En dan kan er een heel andere vorm van contact ontstaan. Komt er ruimte voor oprechter contact, veel liefdevoller en accepterender.

Maar ook in andere relaties en vriendschappen verandert de dynamiek als je verleden achter je laat en in je volwassen leven stapt. Jouw please-gedrag verdwijnt, je wordt echter en je gaat minder je best doen. Je voelt je zekerder en sterker.

 

Herken jij please-gedrag bij jezelf? Wil je meer weten of je hier in ontwikkelen? Neem gerust eens vrijblijvend contact op. Je bent van harte welkom.