Heb je wel eens heel hard geschreeuwd toen je boos was? Weet je hoe het voelt als je heel hard juicht als je blij bent? Wat een opluchting he!?

De gefrustreerde zucht is een slap aftreksel van het uiten van je emoties. Het is niet zo gangbaar om je gevoel zo direct te uiten, maar probeer het eens!

Klank

Tijdens een workshop stembevrijding ervaarde ik het opluchtende effect van het uiten van je emoties door geluid te maken. Welke emotie het ook is, je kunt er klank aan geven. In de muziek is dát bovendien wat een rakend stuk onderscheidt van een gewoon liedje.

Tijdens de workshop laat een van de begeleiders horen hoe haar kwetsbaarheid klinkt. Het is doodstil in de zaal, iedereen is geraakt door haar kwetsbare klanken en haar moed om dat te laten horen en zien in de groep.

Emoties zijn energie in je lijf. En die energie wil bewegen. Het is een bron van kracht. Je emoties onderdrukken door ze niet te uiten kost je dus energie, dat maakt je moe.

Ik grom, ik zing, ik juich..

Sinds de workshop grom ik als ik gefrustreerd ben, ik zing als ik me blij voel, ik juich van enthousiasme, en ik doe een klaagzang als ik verdriet heb. Het is heerlijk om me te uiten, het lucht op, en het fijne is dat – met name vervelende gevoelens – eerder wegstromen en me niet meer zo lang in de weg zitten. Het vraagt me om me bewust te zijn van mijn gevoelens, en het lukt niet altijd, maar oefenen werkt.

Probeer het ook maar eens. Wat voel je nu? En hoe klinkt dat? Make some noise!

Yahooo!!! 🙂

 

 

Lees ook mijn andere blogs

Kan het niet anders?!

Verandering Verandering begint met je geloof dat ‘het andere’ mogelijk is. Zelfs als je rationeel weet dat het wél mogelijk is, zal je overtuiging, je werkelijke geloof in jezelf, doorslaggevend zijn. Hoe vaak je jezelf ook vertelt dat het onzin is dat je het niet zou...

Eenzaamheid

Moedeloosheid en eenzaamheid zijn gevoelens die niet fijn zijn. Ze kunnen je overvallen en volledig neer drukken. We praten er niet veel over, het lijkt of het niet best met je is als je ze ervaart, alsof het niet mag en je je ervoor moet schamen. Tegelijk kent...

De bunker

De Bunker   Halverwege het eerste gesprek haakt ze af. Ik merk het en benoem het. ‘Ik zie dat je aan het vertrekken bent, klopt dat?’ zeg ik. Ze zegt niks maar ik zie dat ik haar raak. ‘Volgens mij ken je dat heel goed he, dat je afhaakt als het spannend wordt?...

Accepteren of veranderen?

Jezelf worden? Je kunt jezelf niet worden, je bent jezelf al, met alles erop en eraan. Wel kun je je ver van jezelf vandaan voelen, weinig contact met jezelf hebben. Hoe zit dat dan? Er is verschil tussen enerzijds je persoonlijkheid, dat wat aan de buitenkant...

Let’s make some noise!

Heb je wel eens heel hard geschreeuwd toen je boos was? Weet je hoe het voelt als je heel hard juicht als je blij bent? Wat een opluchting he!? De gefrustreerde zucht is een slap aftreksel van het uiten van je emoties. Het is niet zo gangbaar om je gevoel zo direct te...

Ervaringen uit het verleden…

Ervaringen uit het verleden zijn geen excuus voor de toekomst. Elke dag is een nieuwe kans. Lees ook mijn andere blogs

Gedoe in je team

Een artikel voor mensen die een (project)team, groep of anderszins mensen aansturen. De paradoxale aanpak Gedoe in je team. Bijna elke teamleider heeft er wel eens mee te maken. Vaak is het een enorm energielek voor het gehele team. In dit artikel beschrijf ik een...

Oud verhaal

Wéét je eigenlijk wel dat het verhaal dat je jezelf vertelt eigenlijk niet meer klopt? Dat het je vast houdt in iets ouds? Maar ben je ook bang om het los te laten? Want, wat komt er voor in de plaats? Wie ben je zonder dat verhaal, dat zo vertrouwd en comfortabel...