Heb je wel eens heel hard geschreeuwd toen je boos was? Weet je hoe het voelt als je heel hard juicht als je blij bent? Wat een opluchting he!?

De gefrustreerde zucht is een slap aftreksel van het uiten van je emoties. Het is niet zo gangbaar om je gevoel zo direct te uiten, maar probeer het eens!

Klank

Tijdens een workshop stembevrijding ervaarde ik het opluchtende effect van het uiten van je emoties door geluid te maken. Welke emotie het ook is, je kunt er klank aan geven. In de muziek is dát bovendien wat een rakend stuk onderscheidt van een gewoon liedje.

Tijdens de workshop laat een van de begeleiders horen hoe haar kwetsbaarheid klinkt. Het is doodstil in de zaal, iedereen is geraakt door haar kwetsbare klanken en haar moed om dat te laten horen en zien in de groep.

Emoties zijn energie in je lijf. En die energie wil bewegen. Het is een bron van kracht. Je emoties onderdrukken door ze niet te uiten kost je dus energie, dat maakt je moe.

Ik grom, ik zing, ik juich..

Sinds de workshop grom ik als ik gefrustreerd ben, ik zing als ik me blij voel, ik juich van enthousiasme, en ik doe een klaagzang als ik verdriet heb. Het is heerlijk om me te uiten, het lucht op, en het fijne is dat – met name vervelende gevoelens – eerder wegstromen en me niet meer zo lang in de weg zitten. Het vraagt me om me bewust te zijn van mijn gevoelens, en het lukt niet altijd, maar oefenen werkt.

Probeer het ook maar eens. Wat voel je nu? En hoe klinkt dat? Make some noise!

Yahooo!!! 🙂

 

 

Lees ook mijn andere blogs

Hoe het verleden je vast kan houden

Hoe het verleden je vast kan houden Ben jij veel bezig met het verleden? Je gedachten over wat er gebeurd is, over wat niet had mogen gebeuren, over wat er ‘fout’ is gegaan, hoe dat toch kon gebeuren, en wat als jij of de ander het anders had gedaan.. Het verleden kun...

Eenzaamheid

Moedeloosheid en eenzaamheid zijn gevoelens die niet fijn zijn. Ze kunnen je overvallen en volledig neer drukken. We praten er niet veel over, het lijkt of het niet best met je is als je ze ervaart, alsof het niet mag en je je ervoor moet schamen. Tegelijk kent...

Niks doen? Dat kan ik niet!

Wat is het toch moeilijk om niks te doen. Veel clienten in mijn praktijk worden heen en weer geslingerd tussen het verlangen naar meer rust enerzijds en de angst voor niks doen anderzijds. Voor de leegte die ze dan tegenkomen. De stemmetjes in hun hoofd, ‘wie ben ik...

Oud verhaal

Wéét je eigenlijk wel dat het verhaal dat je jezelf vertelt eigenlijk niet meer klopt? Dat het je vast houdt in iets ouds? Maar ben je ook bang om het los te laten? Want, wat komt er voor in de plaats? Wie ben je zonder dat verhaal, dat zo vertrouwd en comfortabel...

Accepteren wat er is

Volledig accepteren wat er is, nu op dit moment, maakt je leven veel ontspannener. Dat wat er nu is inademen, helemaal voelen, en weer uitademen. De pijn. De angst. Het verdiet. De leegte. De eenzaamheid. De verveling. De stress. Door het helemaal te voelen, het uit...

Inspirerende TED talk van Carl Honoré

I was living the fast life, instead of the good life Prachtige TED Talk van Carl Honoré: In praise of slowness Ruim 10 jaar geleden sprak journalist Carl Honoré al over het belang van 'slowness'. Een onderwerp dat nu misschien nog wel actueler is dan ooit. In dit...

Zelfliefde, soft of egoistisch?

‘Het is dus eigenlijk een zaak van zelfliefde’ zeg ik tegen hem. Hij valt stil, het raakt hem. Ja, zelfliefde. Het lijkt zo’n softe term. Misschien klinkt het voor jou juist als egoïsme. Maar wie anders heeft de verantwoordelijkheid om voor jou te zorgen dan jijzelf?...

Kan het niet anders?!

Verandering Verandering begint met je geloof dat ‘het andere’ mogelijk is. Zelfs als je rationeel weet dat het wél mogelijk is, zal je overtuiging, je werkelijke geloof in jezelf, doorslaggevend zijn. Hoe vaak je jezelf ook vertelt dat het onzin is dat je het niet zou...