Heb je wel eens heel hard geschreeuwd toen je boos was? Weet je hoe het voelt als je heel hard juicht als je blij bent? Wat een opluchting he!?

De gefrustreerde zucht is een slap aftreksel van het uiten van je emoties. Het is niet zo gangbaar om je gevoel zo direct te uiten, maar probeer het eens!

Klank

Tijdens een workshop stembevrijding ervaarde ik het opluchtende effect van het uiten van je emoties door geluid te maken. Welke emotie het ook is, je kunt er klank aan geven. In de muziek is dát bovendien wat een rakend stuk onderscheidt van een gewoon liedje.

Tijdens de workshop laat een van de begeleiders horen hoe haar kwetsbaarheid klinkt. Het is doodstil in de zaal, iedereen is geraakt door haar kwetsbare klanken en haar moed om dat te laten horen en zien in de groep.

Emoties zijn energie in je lijf. En die energie wil bewegen. Het is een bron van kracht. Je emoties onderdrukken door ze niet te uiten kost je dus energie, dat maakt je moe.

Ik grom, ik zing, ik juich..

Sinds de workshop grom ik als ik gefrustreerd ben, ik zing als ik me blij voel, ik juich van enthousiasme, en ik doe een klaagzang als ik verdriet heb. Het is heerlijk om me te uiten, het lucht op, en het fijne is dat – met name vervelende gevoelens – eerder wegstromen en me niet meer zo lang in de weg zitten. Het vraagt me om me bewust te zijn van mijn gevoelens, en het lukt niet altijd, maar oefenen werkt.

Probeer het ook maar eens. Wat voel je nu? En hoe klinkt dat? Make some noise!

Yahooo!!! 🙂

 

 

Lees ook mijn andere blogs

De bunker

De Bunker   Halverwege het eerste gesprek haakt ze af. Ik merk het en benoem het. ‘Ik zie dat je aan het vertrekken bent, klopt dat?’ zeg ik. Ze zegt niks maar ik zie dat ik haar raak. ‘Volgens mij ken je dat heel goed he, dat je afhaakt als het spannend wordt?...

Zelfliefde, soft of egoistisch?

‘Het is dus eigenlijk een zaak van zelfliefde’ zeg ik tegen hem. Hij valt stil, het raakt hem. Ja, zelfliefde. Het lijkt zo’n softe term. Misschien klinkt het voor jou juist als egoïsme. Maar wie anders heeft de verantwoordelijkheid om voor jou te zorgen dan jijzelf?...

Gedoe in je team

Een artikel voor mensen die een (project)team, groep of anderszins mensen aansturen. De paradoxale aanpak Gedoe in je team. Bijna elke teamleider heeft er wel eens mee te maken. Vaak is het een enorm energielek voor het gehele team. In dit artikel beschrijf ik een...

Eenzaamheid

Moedeloosheid en eenzaamheid zijn gevoelens die niet fijn zijn. Ze kunnen je overvallen en volledig neer drukken. We praten er niet veel over, het lijkt of het niet best met je is als je ze ervaart, alsof het niet mag en je je ervoor moet schamen. Tegelijk kent...

Van stress naar actie

Hij is al zijn leven lang hard aan het werk om dat deel van zichzelf verborgen te houden. Maar nu ligt het op tafel. Ik zie dat hij schrikt, het spannend vindt, maar even groot is de wens om gezien te worden. Ook, of misschien wel juist op dat punt. De stress die hij...

Begrip voor de ander versus je eigen gevoel

Ben jij heel begripvol? Een mooie eigenschap: Je kunnen verplaatsen in de ander, rekening houden met anderen, begrijpen waarom anderen doen wat ze doen. Dat kan je ver brengen. De valkuil van begripvolle mensen is dat zij sneller aan hun eigen gevoel voorbij gaan. 'Ja...

Let’s make some noise!

Heb je wel eens heel hard geschreeuwd toen je boos was? Weet je hoe het voelt als je heel hard juicht als je blij bent? Wat een opluchting he!? De gefrustreerde zucht is een slap aftreksel van het uiten van je emoties. Het is niet zo gangbaar om je gevoel zo direct te...

Accepteren wat er is

Volledig accepteren wat er is, nu op dit moment, maakt je leven veel ontspannener. Dat wat er nu is inademen, helemaal voelen, en weer uitademen. De pijn. De angst. Het verdiet. De leegte. De eenzaamheid. De verveling. De stress. Door het helemaal te voelen, het uit...