Heb je wel eens heel hard geschreeuwd toen je boos was? Weet je hoe het voelt als je heel hard juicht als je blij bent? Wat een opluchting he!?

De gefrustreerde zucht is een slap aftreksel van het uiten van je emoties. Het is niet zo gangbaar om je gevoel zo direct te uiten, maar probeer het eens!

Klank

Tijdens een workshop stembevrijding ervaarde ik het opluchtende effect van het uiten van je emoties door geluid te maken. Welke emotie het ook is, je kunt er klank aan geven. In de muziek is dát bovendien wat een rakend stuk onderscheidt van een gewoon liedje.

Tijdens de workshop laat een van de begeleiders horen hoe haar kwetsbaarheid klinkt. Het is doodstil in de zaal, iedereen is geraakt door haar kwetsbare klanken en haar moed om dat te laten horen en zien in de groep.

Emoties zijn energie in je lijf. En die energie wil bewegen. Het is een bron van kracht. Je emoties onderdrukken door ze niet te uiten kost je dus energie, dat maakt je moe.

Ik grom, ik zing, ik juich..

Sinds de workshop grom ik als ik gefrustreerd ben, ik zing als ik me blij voel, ik juich van enthousiasme, en ik doe een klaagzang als ik verdriet heb. Het is heerlijk om me te uiten, het lucht op, en het fijne is dat – met name vervelende gevoelens – eerder wegstromen en me niet meer zo lang in de weg zitten. Het vraagt me om me bewust te zijn van mijn gevoelens, en het lukt niet altijd, maar oefenen werkt.

Probeer het ook maar eens. Wat voel je nu? En hoe klinkt dat? Make some noise!

Yahooo!!! 🙂

 

 

Lees ook mijn andere blogs

Belemmerende overtuigingen doorbreken

Belemmerende overtuigingen doorbreken Veel mensen komen bij mij met de wens iets aan zichzelf of zijn/haar leven te veranderen. Tegelijkertijd blijkt dat ze het ergens ook weer níet willen. Er is een verlangen en er is weerstand. Dat is precies het innerlijke conflict...

Ervaringen uit het verleden…

Ervaringen uit het verleden zijn geen excuus voor de toekomst. Elke dag is een nieuwe kans. Lees ook mijn andere blogs

Accepteren of veranderen?

Jezelf worden? Je kunt jezelf niet worden, je bent jezelf al, met alles erop en eraan. Wel kun je je ver van jezelf vandaan voelen, weinig contact met jezelf hebben. Hoe zit dat dan? Er is verschil tussen enerzijds je persoonlijkheid, dat wat aan de buitenkant...

Controle loslaten

Ik kan nog net staan, de golven spoelen een voor een om me heen. Als ik een klein beetje verder loop zijn mijn voeten los van de bodem. Dan kan ik niet meer staan en zal de stroming me meesleuren. Een enorme golf komt mijn kant op. Zal ik springen? Of zal ik blijven...

Gedoe in je team

Een artikel voor mensen die een (project)team, groep of anderszins mensen aansturen. De paradoxale aanpak Gedoe in je team. Bijna elke teamleider heeft er wel eens mee te maken. Vaak is het een enorm energielek voor het gehele team. In dit artikel beschrijf ik een...

Het onderdrukken van gevoel

Hij is al zijn leven lang hard aan het werk om dat deel van zichzelf verborgen te houden. Maar nu ligt het op tafel. Ik zie dat hij schrikt, het spannend vindt, maar even groot is de wens om gezien te worden. Ook, of misschien wel juist op dat punt. Onderdrukken van...

De kracht van boosheid

Een klein kind? Anne werkte hard aan haar bedrijf. Uren zat ze achter haar laptop, verdiepte zich in marketing, bleef maar sleutelen aan haar website die maar niet online ging. Ze was onzeker. Onbewust had ze geen vertrouwen dat het haar zou gaan lukken. Maar dat...

Bindingsangst? Scheiden of blijven.

In mijn vrije tijd maak ik graag iets nieuws mee. Nieuwe dingen leren en ervaren vind ik leuk. Ik ga daarom ook nooit op vakantie naar dezelfde bestemming. Heel lang deed ik zelfs overal aan mee om niks te missen. Had ik stampvolle weekenden, waardoor ik soms...