Heb je wel eens heel hard geschreeuwd toen je boos was? Weet je hoe het voelt als je heel hard juicht als je blij bent? Wat een opluchting he!?

De gefrustreerde zucht is een slap aftreksel van het uiten van je emoties. Het is niet zo gangbaar om je gevoel zo direct te uiten, maar probeer het eens!

Klank

Tijdens een workshop stembevrijding ervaarde ik het opluchtende effect van het uiten van je emoties door geluid te maken. Welke emotie het ook is, je kunt er klank aan geven. In de muziek is dát bovendien wat een rakend stuk onderscheidt van een gewoon liedje.

Tijdens de workshop laat een van de begeleiders horen hoe haar kwetsbaarheid klinkt. Het is doodstil in de zaal, iedereen is geraakt door haar kwetsbare klanken en haar moed om dat te laten horen en zien in de groep.

Emoties zijn energie in je lijf. En die energie wil bewegen. Het is een bron van kracht. Je emoties onderdrukken door ze niet te uiten kost je dus energie, dat maakt je moe.

Ik grom, ik zing, ik juich..

Sinds de workshop grom ik als ik gefrustreerd ben, ik zing als ik me blij voel, ik juich van enthousiasme, en ik doe een klaagzang als ik verdriet heb. Het is heerlijk om me te uiten, het lucht op, en het fijne is dat – met name vervelende gevoelens – eerder wegstromen en me niet meer zo lang in de weg zitten. Het vraagt me om me bewust te zijn van mijn gevoelens, en het lukt niet altijd, maar oefenen werkt.

Probeer het ook maar eens. Wat voel je nu? En hoe klinkt dat? Make some noise!

Yahooo!!! 🙂

 

 

Lees ook mijn andere blogs

Met compassie aanwezig zijn met wat er is

Aanvaarden Oefenen met volledig aanwezig zijn met en bij wat er is, nu op dit moment, maakt je leven meer ontspannen. Kun je toelaten wat je nu voelt? Met compassie naar jezelf. De pijn. De angst. Het verdiet. De leegte. De eenzaamheid. De verveling. De stress. Door...

Leven of overleven?

Soms weet je het even niet meer. Loop je vast, stagneert het. Draai je kringetjes in je hoofd. En lijkt het voor altijd zo te blijven. OverlevingsmechanismeJe zit mogelijk vast in een overlevingsmechanisme. Een patroon dat je vroeger hielp om om te gaan met pijn. Maar...

Bindingsangst? Scheiden of blijven.

In mijn vrije tijd maak ik graag iets nieuws mee. Nieuwe dingen leren en ervaren vind ik leuk. Ik ga daarom ook nooit op vakantie naar dezelfde bestemming. Heel lang deed ik zelfs overal aan mee om niks te missen. Had ik stampvolle weekenden, waardoor ik soms...

Ervaringen uit het verleden…

Ervaringen uit het verleden zijn geen excuus voor de toekomst. Elke dag is een nieuwe kans. Lees ook mijn andere blogs

Wat is een life coach?

Wat is een life coach? Een life coach helpt je als je vast loopt in je relatie, werk of als persoon. Als life coach onderzoek ik samen met jou hoe jij als mens in elkaar zit. Welke patronen je hebt ontwikkeld, hoe je gevormd bent door je opvoeding en de dingen die je...

Gedoe in je team

Een artikel voor mensen die een (project)team, groep of anderszins mensen aansturen. De paradoxale aanpak Gedoe in je team. Bijna elke teamleider heeft er wel eens mee te maken. Vaak is het een enorm energielek voor het gehele team. In dit artikel beschrijf ik een...

Het onderdrukken van gevoel

Hij is al zijn leven lang hard aan het werk om dat deel van zichzelf verborgen te houden. Maar nu ligt het op tafel. Ik zie dat hij schrikt, het spannend vindt, maar even groot is de wens om gezien te worden. Ook, of misschien wel juist op dat punt. Onderdrukken van...

Stappenplan bij veranderen

Veranderen is moeilijk. Maar het kan! Onderstaande vragen helpen je op weg. Wil je het écht?Je wilt iets veranderen. Zoals het nu is, of zoals je het nu doet wil je het niet meer.Maar gek genoeg heeft je huidige situatie ook vóórdelen. Je ‘probleem’ levert je gek...