Veranderen is moeilijk. Maar het kan! Onderstaande vragen helpen je op weg.

Wil je het écht?
Je wilt iets veranderen. Zoals het nu is, of zoals je het nu doet wil je het niet meer.
Maar gek genoeg heeft je huidige situatie ook vóórdelen. Je ‘probleem’ levert je gek genoeg dus nog iets op. Als dat niet zo was, dan had je het namelijk al veranderd…

Onderzoek eens wat je huidige situatie je oplevert. Als je vaak over je grens gaat omdat je niemand wilt teleurstellen, levert dat harmonie op. En als je je minder vaak uitspreekt op je werk dan je zou willen, levert dat de veiligheid van ‘je kop onder het maaiveld houden’ op.

Vaak is je situatie of gedrag bovendien comfortabel en bekend. En dat voelt prettig.

Maar wat zijn de nadelen van je situatie?
Maar wat kost het je? Aan stress, kwaliteit van je relaties, gezondheid, plezier en ontspanning, nachtrust, zelfvertrouwen..

Want op een bepaalde manier doe je jezelf tekort als je bij het oude vertrouwde blijft, terwijl je eigenlijk iets anders verlangt.

Welke overtuigingen staan je in de weg?
Vaak zijn het je overtuigingen die je in de weg staan. Je hebt een idee over jezelf, of over anderen, die ervoor zorgen dat je niet in beweging komt.

Welke overtuigingen heb jij over jezelf of over het leven, waardoor je gelooft dat verandering niet gaat lukken? Denk je ergens diep van binnen dat wat je eigenlijk wilt niet voor jou is weggelegd?

Vaak zijn het die onbewuste gedachten, die de kop op steken wanneer je in actie wilt komen. “Toch maar niet…”, “Ik doe het morgen…”

Neem jij jezelf helemaal serieus?
Wat zou je doen als je jezelf hélemaal serieus zou nemen? Je jezelf voor vol aanziet?

Focus op waar je wél naar toe wilt
Richt je aandacht op wat je wel wilt. Bepaal een helder doel. En commiteer je daaraan. Alles wat je daarvandaan probeert te houden zijn afleidingsmanoeuvres. Ze zijn bedoeld om je veilig te houden, want verandering is een risico. Goed bedoeld dus, maar niet meer nodig. Want je weet heel goed wat je doet als je je doel helder hebt.

Stap voor stap
De richting is belangrijker dan de snelheid. Elke kleine stap telt. Elke stap en elke actie vergroten bovendien je vertrouwen in jezelf. Je bent nu namelijk jezelf serieus aan het nemen. En dat voelt goed! De angst en spanning die verandering met zich meebrengen heb je voor lief te nemen. Want daar kun je nu eenmaal niet omheen. Wachten tot het niet meer spannend is, is dus niet zo’n effectieve tactiek. Begin gewoon, voel dat het spannend is, én doe het toch! Dat geeft vertrouwen!

Believing is achieving
Begin met geloven in jezelf. Geloof dat het kan. Stel je voor dat dat wat je wenst werkelijkheid is geworden. Visualiseer dat je er al bent. Hoe voelt dat? Zie je het voor je? Dat is het begin.

Wat je gelooft wordt waar. Zowel positief als negatief.

Steuntje in de rug nodig?
Ik help je graag!

Wil je weten of life coaching kan helpen bij jouw vraag?
Je krijgt binnen 1 werkdag persoonlijk antwoord.