‘Het is dus eigenlijk een zaak van zelfliefde’ zeg ik tegen hem. Johan valt stil, het raakt hem. Ja, zelfliefde. Het lijkt zo’n softe term. Misschien klinkt het voor jou zelfs als egoïsme. Maar wie anders heeft de verantwoordelijkheid om voor jou te zorgen dan jijzelf?

Met zelfliefde bedoel ik: het volgen van je Hart; handelen op basis van je innerlijke stem, trouw zijn aan jezelf. Compromisloos oprecht zijn. De verantwoordelijkheid nemen om helemaal jezelf en oprecht te zijn. En dat vraagt soms om over je eigen schaduw heen te stappen.

 

Onbewuste belemmerende overtuigingen

Het klinkt simpel, je Hart volgen. Maar dat is het in de praktijk niet. Wat je in de weg staat zijn je onbewuste overtuigingen en gedachten over jezelf en het leven. Zolang je je daar niet bewust van bent, blijf je vast zitten in die taaie patronen. Als er een gebied in je leven is waar het niet lekker loopt, check dan eens bij jezelf: wat geloof ik hierover? Wat laat het Leven me nu zien? Juist de dingen die je vanzelfsprekend vindt, waar je nooit over nadenkt. Juist dát kunnen de dingen zijn die zonder dat je het doorhebt de beperkende factor vormen.


Hopen of eisen  

Veel mensen hopen op een redding (de Staatsloterij of je partner die je problemen altijd wel weer voor je oplost). Sommigen eisen het zelfs op, door boosheid en verwijten in te zetten. Zo zorgen ze ervoor dat anderen voor hen zorgen en overmatig rekening met hun gevoelens houden en hun gedrag daarop aanpassen, enzovoort. Maar dat is slechts kortstondig resultaat.

Zelf-liefde is zelf verantwoordelijkheid nemen voor je emoties, behoeften en verlangens. Daarmee bewijs je jezelf een dienst, én de wereld. Want door helemaal jezelf te zijn en jezelf in de wereld te zetten, zet je je meest essentiële kwaliteiten in. Dat is zelf-liefde waarmee je bovendien en wereld een plezier doet. Dan komen je persoonlijke belang en het hogere belang samen.

 

Keuzes maken

Het heeft geen zin om naar anderen te kijken of je te vergelijken met anderen om te bepalen wat je wel of niet zou moeten doen. De werkelijke drijfveren zijn van de buitenkant maar zelden zichtbaar. En bovendien ook totaal niet relevant voor jouw persoonlijke keuzes. Kiezen voor je Hart; je eigen leven leven en je eigen wensen en dromen volgen. Dat is lastig (of soms echt doodeng) als je gewend bent om je hele leven voornamelijk rekening te houden met anderen. En dat komt veel meer voor dan je denkt. Ook bij mensen waar het op het eerste gezicht niet aan af te zien is.

 

Zelf-Liefde is..

..je baan opzeggen. Of juist blijven. Je relatie verbreken, óf juist bij elkaar blijven. Het is een dag rust nemen, of juist eindelijk in actie komen. En de volgende dag andersom. Kortom, het vraagt van je dat je continue goed op jezelf bent afgestemd, om zo goed mogelijk te weten wat je nodig hebt en wat klopt voor jou. Op dat wat jouw innerlijke kompas je vertelt. En pas op, dat is lang niet altijd het makkelijkst! Maar wel waar je uiteindelijk de meeste ruimte, vrijheid en rust vindt.

 

Mijn cliënt Johan is geraakt, het is ook zijn verlangen om zichzelf meer liefde te geven, milder voor zichzelf te zijn en meer naar zijn Hart te luisteren. Zichzelf meer serieus te nemen in zijn dromen en verlangens. In plaats van -onbewust- wachten tot iemand anders toestemming geeft. Stap voor stap gaat hij het oefenen, het is een proces. Het verlangen ernaar is genoeg om je reis mee te starten.