‘Het is dus eigenlijk een zaak van zelfliefde’ zeg ik tegen hem. Hij valt stil, het raakt hem. Ja, zelfliefde. Het lijkt zo’n softe term. Misschien klinkt het voor jou juist als egoïsme. Maar wie anders heeft de verantwoordelijkheid om voor jou te zorgen dan jijzelf? Ik bedoel met zelfliefde: het volgen van je Hart, handelen op basis van je innerlijke stem, trouw zijn aan jezelf, over je eigen schaduw heen stappen, je werkelijke Verantwoordelijkheid nemen.

 

Veel mensen hopen op een redding, de Staatsloterij bijvoorbeeld. Of wachten op een redder: De prins op het witte paard. Verwachten bewust of onbewust dat anderen voor hen zorgen, bijvoorbeeld hun partner. Ze verwachten dat anderen rekening met hun gevoelens houden en hun gedrag daarop aanpassen, enzovoort. Ik heb slecht nieuws, je kunt wachten tot je een ons weegt. Sorry. Die redding komt niet. Tenminste, niet uit de hoek waaruit je het hoopt. Gelukkig is er ook goed nieuws: je bent je eigen Redding. Het Leven hoeft niet moeilijk en ingewikkeld hoeft te zijn. Zodra je op je innerlijke kompas gaat varen, zul je merken dat het allemaal veel makkelijker gaat. (diclaimer: dát als nieuwe Redding gaan zien is weer meer van hetzelfde.. ).

 

Je Hart

Het klinkt simpel, je Hart volgen. Maar dat is het in de praktijk niet. Wat je in de weg staat zijn zijn je onbewuste overtuigingen en gedachten over jezelf en het leven. Zolang je je daar niet bewust van bent, blijf je vast zitten in die taaie patronen. Als er een gebied in je leven is waar het niet lekker loopt, check dan eens bij jezelf: wat geloof ik hierover? Wat laat het Leven me zien? Juist de dingen die je vanzelfsprekend vindt, waar je nooit over nadenkt. Juist dát kunnen de dingen zijn die zonder dat je het doorhebt de beperkende factor vormen.

 

Keuzes maken

Het heeft geen zin om naar anderen te kijken of je te vergelijken met anderen om te bepalen wat je wel of niet zou moeten doen. De werkelijke drijfveren zijn van de buitenkant maar zelden zichtbaar. En bovendien ook totaal niet relevant voor jouw persoonlijke keuzes. Vaar je op je Hart, of op je ego?

 

Kiezen voor je Hart; je eigen leven leven en je eigen wensen en dromen volgen. Dat is lastig als je gewend bent om je hele leven voornamelijk rekening te houden met anderen. En dat komt veel meer voor dan je denkt. Ook bij mensen waar het op het eerste gezicht niet aan af te zien is. Maar díe keuze is wel de weg naar vrijheid en ontwikkeling. En naar meer plezier en geluk.

 

Je Hart volgen, of zelfliefde, kan er uitzien als je baan opzeggen. Of juist als blijven. Als je relatie verbreken, óf juist bij elkaar blijven. Het is een dag rust nemen, of juist eindelijk in actie komen. En de volgende dag andersom. Kortom, het vraagt van je dat je continue goed op jezelf bent afgestemd, om zo goed mogelijk te weten wat je nodig hebt en wat klopt voor jou. Op dat wat jouw innerlijke kompas je vertelt. En pas op, dat is lang niet altijd het makkelijkst! Maar wel waar je uiteindelijk de meeste ruimte, vrijheid en rust vindt.

 

Mijn cliënt is geraakt, het is ook zijn verlangen om zichzelf meer liefde te geven en meer naar zijn Hart te luisteren. Zichzelf meer serieus te nemen in zijn dromen en verlangens. In plaats van -onbewust- wachten tot zijn vrouw hem er toestemming voor geeft. Ook als die dromen tegen de gangbare norm ingaan. Het vraagt dus lef en moed. Niks softs of egoïstisch aan. Het vraagt ook vertrouwen. En weten dat je niet afhankelijk bent van andermans goedkeuring. Daar zit vaak de crux. Gelukkig kun je dat ook weer terugvinden. Uiteindelijk zul je voelen dat alles Goed is. Ik wens het je, het is het mooiste wat er is. Het verlangen ernaar is genoeg om je reis mee te starten.

 

In liefde, Lidewij

 

Verder praten?